Loading Events

« All Events

EN SAMTALE OM NABOKOVS “LOLITA”

16 September @ 19:00 20:30

En samtale om Nabokovs Lolita

Romanen “Lolita” er inspirasjonskilde for forestillingen «Do-re-me-too-sa-Lo-li-ta», som vises på Trøndelag Teater 19. og 20. september. I denne samtalen på Litteraturhuset den 16. september dykker vi bl.a. ned i Nabokovs overgrepshistorie og på hvordan hovedpersonen bruker kunstneriske metoder for å muliggjøre overgrepene mot jenta.

Vladimir Nabokovs roman Lolita (1955) skildrer hvordan middelaldrende Humbert Humbert forgriper seg på 12 årige Dolores Haze. Boka er blitt beskrevet som en kjærlighetshistorie, og den er av enkelte amerikanske lærere faktisk blitt brukt som et slags «grooming»-verktøy overfor kvinnelige elever.

I de senere år er det kommet en rekke romaner med liknende tematikk, og flere som også går i dialog med “Lolita”, blant andre “Trist Tiger”, “Min mørke Vanessa”, “Samtykket”, “Darling River” og “Jente 1983”.

Lolita-figuren er også inspirasjonskilde for forestillingen «Do-re-me-too-sa-Lo-li-ta» på Trøndelag Teater 19. og 20. september. Forestillingen handler om en kvinnelig scenekunstner som har gjennomgått et villet fysisk forfall i håp om å bli noe mer enn et fascinasjonsobjekt. Nå, som middelaldrende, er hun i ferd med å bli usynlig. Hun får med seg tre homofile drag-artister i et forsøk på å bli mer appellerende og relevant.

I denne samtalen på Litteraturhuset snakker regissør Hildur Kristinsdottir og forfatter Eirik Willyson om romanen, blant annet om hovedpersonens bruk av kunstneriske metoder for overgrepene mot den unge jenta. Kristinsdottir trekker sammen med skuespillerne Ibrahim Fazlic og Magnus Myhr linjer til den aldrende kvinnekroppen og den skeive kroppens plass i kunsten og i livet.

De medvirkende i samtalen

Hildur Kristinsdottir er regissør og skuespiller, utdannet fra Akademi for scenekunst. Hun har vist og produsert forestillinger i Trondheim en rekke ganger, sist Eksotisk dans på Trøndelag Teater i fjor. Kristinsdottir står bak den kritikerroste teatertrilogien Klassikere for kids, der to av forestillingene ble nominert til Heddaprisen.

Eirik Willyson utgjør den andre halvdelen av duoen Kristinsdottir/Willyson. Han er forfatter og scenekunstner, utdannet litteraturviter fra Universitetet i Oslo. Willysons andre roman, Hemmelige tjenester, omhandler straffeforfølgelse av homoseksuelle og kommer på Bonnier Norsk Forlag i oktober.

Magnus Myhr er utdannet dansekunstner fra Kunsthøgskolen i Oslo, og har bred erfaring som utøver i det prosjektbaserte feltet innen dans, performance, musikal og teater. Han har koreografert ved Trøndelag Teater og flere andre. Som skapende kunstner har han koreografert og produsert en rekke forestillinger, senest «BANGER», som ble vist på Rosendal Teater i mars.

Ibrahim Fazlic er en norsk-bosnisk dramatiker, skuespiller og scenekunstner. Han ble uteksaminert fra Nord Universitet i 2016 og har siden laget forestillinger som er vist på Rosendal Teater og en rekke andre steder. Fazlic var husdramatiker ved Dramatikkens hus 2019 – 2023 og har sittet/sitter i faglige utvalg for Kulturrådet, Fond for lyd og bilde, Norsk Dramatikkfestival m.m.

Siri Løkholm Ramberg er fast tilknyttet dramaturg ved Det Norske Teatret og har tidligere arbeidet ved blant annet Trøndelag Teater og Oslo Nye Teater. Hun er utdannet innenfor teatervitenskap og dramaturgi ved Universitetet i Bergen og Århus Universitet.

Samtaleleder er dramaturg Siri Løkholm Ramberg.

Arrangementet er et samarbeid mellom mellom Litteraturhuset i Trondheim, Trondheim Pride, Trøndelag Teater og Kristinsdottir/Willyson.

Bildet er fra forestillingen «Do-re-me-too-sa-Lo-li-ta», som vises på Trøndelag Teater i høst. Foto: Eilif Fjeld

DIGS

Krambugata 2
Trondheim, 7011 Norway
+ Google Map
View Venue Website

Comments are closed.